Драгомир Стойнев: Правителството тихо налага план за ликвидиране на военно-промишления комплекс. Това е удар по държавността 

Апр 08, 2016 Новини БСП 0 1111

08.04.2016 г.

„Правителството тихо налага план за ликвидиране на военно-промишления комплекс и това е удар по държавността”, заяви пред медии в Казанлък Драгомир Стойнев, народен представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и бивш министър на икономиката и енергетиката. Трите печеливши предприятия, на които се крепи българският военно-промишлен комплекс – „НИТИ” ЕАД – Казанлък, „ВМЗ” ЕАД, „Кинтекс” ЕАД, присъстват в списъка за приватизация в проекта за средносрочна бюджетна прогноза за 2017-2019 г., пуснат за обществено обсъждане от Министерство на финансите. „НИТИ” ЕАД – Казанлък е предвидено за продажба през 2017 г., „ВМЗ” ЕАД – през 2018 г., а „Кинтекс” ЕАД през 2019 г. 
„Ако съберете прогнозните приходи от приватизацията на 12-те държавни дружества в списъка, в които е и „Слънчев бряг” АД например, те не надхвърлят и 95 млн. лв. Това  е нелепо. Оставям без коментар изявлението на министър Лукарски от 25 март тази година в парламента, че „ВМЗ” ЕАД и „Кинтекс” ЕАД няма да се приватизират. Явно сме свидетели на поредната сценка, когато се обяснява едно, а се прави друго”, заяви Стойнев. 
Според него и трите дружества са стабилни като финансови показатели и печалбата им отива в държавата. И трите дружества имат огромна социална функция, две от тях изхранват цели региони. Най-важното е – и трите дружества имат силни позиции на стратегически пазари в чужбина. „Продавайки ги, държавата България ще загуби влияние на тези пазари, което според мен не е случайно, а част от процеса на обезличаването ни като самостоятелен фактор. Очаквам и огромни социални проблеми, преминаването на големи държавни конгломерати в частни ръце, винаги ощетява служители и работници. Има и още много въпросителни относно чистотата на интересите към този последен мохикан на българската държавна индустрия”, подчерта Стойнев. 
„Разчитам да чуя гласа и на синдикатите, и на експертната общност по време на общественото обсъждане на този проект. Сигурен съм, че хората от засегнатите региони ще са активни. Това намерение трябва да бъде пресечено. Мълчанието ще засили подозренията за липса на прозрачност и ново задействане на някакви сенчести планове”, заяви още той. 
Драгомир Стойнев припомни, че след провала на либералния модел, който оставяше всичко на стихията на пазара, на приватизацията, новата концепция за икономиката е активно държавно участие в стратегически сектори на индустрията. „Така е във Франция, в Германия, в САЩ. При нас обаче, управляващите не са икономически  стратези, а счетоводители. Пълнят графите „приход” – „разход”, заяви той. Според него не само парламентът, но и партиите в мнозинството – послушни на властта, трябва да се осъзнаят. Обществото трябва да се изправи срещу разпродажбата на държавата.